Nederland is een fietsland en er zijn bijna meer fietsen dan inwoners. Je hebt dan ook diverse fiets soorten waarvan de moederfiets er één van is. En daar gaat dit artikel over, de moederfiets. De moederfiets is speciaal voor ouders die graag met een kleine op pad willen gaan.
De verschillende benamingen voor de moederfiets
Men noemt de moederfiets doorgaans ook wel de mamma fiets. Naast mamma fiets hoor je ook kreten zoals family bike en familiefiets. Want eigenlijk kan een pappa net zo goed op een mamma fiets rijden dan de mamma zelf. Het zijn dus in principe allerlei namen voor eenzelfde fiets. Wat maakt de moederfiets zo speciaal? Het lijkt op een normale reguliere fiets, maar als je wat beter kijkt dan zie je grote verschillen. Het ontwerp van de moederfiets is er namelijk op gericht om ouders met de fiets veilig op de weg te laten met hun kind.
Wat maakt een moederfiets een moederfiets?
Welke onderdelen worden er gebruikt voor de moederfiets om het veilig te houden?
De speciale onderdelen is wat de moederfiets zo uniek maakt. Wanneer je iemand hoort spreken over een moederfiets dan gaat het om de combinatie van die onderdelen. En dan is er te beginnen bij het frame. Die kunnen bestaan uit verschillende materialen zoals staal en aluminium. Dat is niet typisch aan een moederfiets. Wat wel typisch is aan een moederfiets is de lage instap. Zo kun je als ouder makkelijk op en afstappen wanneer je een kinderzitje op de fiets hebt zitten.
Andere onderdelen die een moederfiets maken
Dus het typische aan een moederfiets is het makkelijk op en afstappen van de fiets. Daarnaast is typisch aan een moederfiets dat de afstand van het zadel en stuur een stuk groter is dan bij normale fietsen. En ook hier komt er meer gemak bij kijken als je een kind op de fiets hebt zitten. Deze riante afstand zorgt ervoor dat je makkelijk kunt bijsturen en daarnaast een kinderzitje kunt plaatsen. Eenvoudig kunnen sturen met je fiets zorgt voor extra veiligheid tijdens het fietsen. Een ander puntje is dat je de stuurpen van de moederfiets kunt bijstellen. Zo kan je als ouder altijd de juiste stuurhouding aannemen wat wel zo fijn is. Een juiste stuurhouding is vooral handig als je lange afstanden gaat fietsen. Tot slot heb je de standaard die op twee kanten stabiel staat en niet zoals bij andere normale fietsen naar een kant leunt. Dit zorgt ervoor dat als je de fiets neerzet bijna niet kan omvallen.